Att köpa jaktradio

Den som är på jakt efter en jaktradio kan med fördel börja med att fundera igenom i vilka miljöer radion ska användas, samt vilka funktioner, finesser och tillbehör man090422-F-2185F-136 anser vara nödvändiga. Man kan få en jaktradio för ungefär 500 kronor, men den kan också kosta mer än 5000 kronor. Priset speglar dock inte alltid kvaliteten och vad som bäst överensstämmer med dina behov. Även en förhållandevis billig radio kan vara bra. Så, börja med att fundera igenom vad du efterfrågar och ställer för krav på en jaktradio. Det viktiga är att i första hand titta på själva handhavandet. Räckvidd och drifttid är såklart också viktigt. I Sverige används vanligen radiofrekvenser kring 31 MHz och 155 MHz, även om 69 MHz och 444 MHz också är möjliga och licensfria.

De kända tillverkarna och deras återförsäljare säljer CE-märkta apparater som är programmerade för användning inom landet. Om man ska jaga i något annat land än Sverige måste man ta reda på vilka frekvensområden som är licensfria i respektive land. Att kommunicera inom andra områdens frekvenser kan stå en dyrt.

När det handlar om tillverkare och olika märken så torde inte heller det vara en avgörande faktor för ditt val av jaktradio. Ett tips innan du köper din radio är att fråga andra jägare i ditt jaktlag om vilken apparat de föredrar och varför. Några av de kända märkena är: Albecom, Icom, Hunter, Lafayette och Zodiac. Alla har de sina specialiteter och fördelar samt ger dig som köpare olika lång garantitid beroende på vilken modell du köper. Men precis som påpekats tidigare är det rekommenderat att inte köpa en radio med mer utrustning och funktioner än vad man verkligen behöver. Alla extra finesser och prylar kostar, man vill inte betala för mer än vad som krävs.

Du behöver heller inte nödvändigtvis välja en helt ny kom-radio, det finns såklart även en andrahandsmarknad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *