Antennens betydelse för optimal kommunikation

Förutom frekvensområde är antennen till din jaktradio viktig för ljudets kvalitet och apparatens räckvidd. Det finns flera olika antenntyper att välja mellan och det spelar dessutom in hur du placerar och håller antennen. Utbudet av kom-rhunt-2169805_960_720adios på marknaden erbjuder ett förhållandevis stort antal modeller, hur ljudet låter i dessa kan också skilja sig åt.

Om man behöver extra lång räckvidd är rekommendationen att placera antennen högt samtidigt som man använder hög sändareffekt. Vid valet av antenn ska man välja en lång variant till sin jaktradio om man vill öka räckvidden. Samtliga antenner är anpassade efter konstruktion och frekvens. Det vanliga i samband med jakt är att använda en antenn vars längd är 1/4 eller 5/8 lång i förhållande till våglängden. Den förstnämnda antennen kallas för kvarting. Enkelt uttryckt innebär användningen av en lång antenn att den effekt som matas till antennen fördubblas i form av uteffekt.

Ett alternativ om man vill ha mer än en standardantenn är att använda en så kallad kastantenn. Precis som namnet antyder kastar man upp en sådan antenn i ett träd, men först ansluter man antennen till sin jaktradio med en antennkabel. Man kan också använda en skogsantenn, enda skillnaden mot standardvarianten är att den är längre.

Att köpa en räckviddssele kan också bidra till ökad räckvidd för din jaktradio. Det är ett praktiskt hjälpmedel som dessutom gör så att du kan ha dina händer fria. Man hänger selen över axeln och spänner fast den kring överkroppen. Sedan är det bara att placera jaktradion i hållaren som sitter i höjd med din överarm. En sändare som placeras både nära och högt på din kropp får bättre egenskaper både vad gäller sändning och mottagning.

Hur bra utrustning man än har så hjälper det dock inte om man befinner sig i radioskugga. Radiosikten måste vara fri och det enda man kan göra för att ordna det är att prova sig fram genom att byta position.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *